Het laatste nieuws in Hengelo hier het eerst!

, / 1425 4

Politieke markt over Afval ronde twee

SHARE

Vanavond was het weer zover, de politieke markt over afval, het gesprek waar mevrouw Muller van het CDA om had gevraagd en uiteraard waren we van de partij en dat was maar goed ook want had iemand me achteraf verteld wat ik daar gehoord en gezien heb, zou ik het niet hebben geloofd. Uiteraard kunt u dat zoals u van ons gewend bent zelf naluisteren want we hebben de hele monstersessie opgenomen in twee delen. Kunt u niet wachten, scroll dan omlaag de linkjes staan onderaan het artikel.

Vanaf  het moment dat ik van start ging met de petitie “Red de grijze afval container in Hengelo” was er een politieke partij die ons vanaf dag 1 heeft bijgestaan en dat nog steeds doet tot op de dag van vandaag en dat is Lokaal Hengelo. Motie na motie diende deze partij in om dit afval fiasco in wording te stoppen, cq terug te draaien. En we weten allemaal dat met uitzondering van Stan Horsthuis en later ook Ben van Veen iedere partij tegen stemde tegen de moties.

We weten ook hoe er werd gereageerd tijdens de eerste politieke markt hier omtrent afgelopen mei. Voor wie zijn of haar geheugen daarover wil opfrissen, hier kunt u de volledige opname nog steeds terug luisteren. U zult dan ook mijn verbazing begrijpen toen ik vanavond hoorde hoe met uitzondering van de CU, SP , en Groen Links  de overige partijen een draai van 180 graden hebben gemaakt, ja zelfs het CDA, dat nog even een tweede dolk in de rug van de wethouder plantte door te opperen dat een hybride systeem waarbij de burger kan kiezen voor behoud van de grijze bak, om zo draagvlak te creëren de betere oplossing is, iets wat wij al stellen sinds dag 1 en wat de kern eis was van de petitie.

VVD, BB, Lokaal Hengelo, Stan Horsthuis, Ben van Veen, ja zelfs Pro Hengelo toonden zich allen uiterst kritisch terwijl het toch echt Pro Hengelo’s Wiert Wiertsema was die in mei een groot draagvlak voor omgekeerd afval inzamelen constateerde.

Nu de campagne tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen eraan staat te komen, voelen de voormalige voorstanders van het innemen van de grijze container, VVD, maar vooral Pro Hengelo nattigheid. We zagen het al aan de 180 graden draai van Wiert en nu dus ook bij de VVD, al zagen we die al aankomen.  D66 sputterde nog wat maar gaf aan alle opties open te willen houden, zoals we gewend zijn van de windewaaiers van deze partij.

Excuses van Ben van Veen aan Hengelo

Een ander, in mijn beleving hoogtepunt van vanavond was Ben van Veen die net als Leo Jansen al veel eerder deed, erkende dat hij verkeerd had gestemd in 2015 toen hij instemde met het omgekeerd afval inzamelen. Wat dubbel siert is het feit dat hij letterlijk a publiek hiervoor zijn excuses heeft aangeboden aan de inwoners van Hengelo en beloofde in de resterende 6 maanden tot aan de verkiezingen alles in het werk te stellen om te proberen zijn fout te herstellen. Ik vond de man al sympathiek, maar hiermee heeft hij echt mijn respect verdiend.

De PvdA draaimolen

De PvdA draaide zoals we gewend zijn om de brei heen, en bleef hangen in de wens voor een onderzoek na hoe het in de wijken waar de bak al is ingenomen bevalt. Dat is eigenlijk ook best al heel wat voor deze treuzel partij die in mei tijdens de eerste politieke markt hieromtrent aangaf het 5 jaar aan te willen kijken, dus ook daar zit lichte vooruitgang in(Ja ik ben een optimist).

Niet van deze aarde

Na alle onderzoeken, rapporten, peilingen en enquêtes die zijn gedaan zowel lokaal als regionaal als landelijk waaruit blijkt dat afval scheiden zinloos is, nascheiden veel beter is(en bronscheiding niet nodig) en goedkoper, en er gewoon geen draagvlak is voor omgekeerd inzamelen en ook geen noodzaak, blijft Groen Links gewoon doordrammen dat het moet(Uiteraard zonder onderbouwing) en de CU hangt in de “we moeten de ingeslagen weg afmaken” modus. Tja, “op welke planeet woont u” vraag ik me dan af.

De wethouder met twee dolken in de rug en een betonnen plaat voor zijn kop.

Elferink, tot twee maal toe door zijn eigen partij genaaid, eerst door Maureen Muller die opriep tot dit gesprek(En dus aangaf dat het huidige beleid niet goed is.) en vanavond nog een keertje door jan Vis zoals u hierboven kon lezen en hieronder kunt horen, bleef stug het stuk gedraaide verhaaltje afdraaien dat hij de voorgaande keren ook al afstak. Met een stapel aan rapporten, onderzoeken en ontkrachte feiten die iedereen inmiddels wel kent blijft deze man gewoon dezelfde plaat afspelen, alsof er een kras op zit. Hij verwijst naar van alles, zegt helemaal niets en hoopt denk ik dat het over waait. Ik krijg sterk de indruk dat hij zijn 6 maanden vol wil maken en nu al weet dat hij dat omgekeerd afval inzamelen niet meer voltooid krijgt en als zijn opvolger het dan terugdraait is zijn gezicht gered.

Conclusie

Wat ik ben begonnen met een petitie en met veel hulp van Lokaal Hengelo en de actie groep Afvalloos Hengelo 2.0 heeft de Hengelose politiek nu eindelijk op z’n grondvesten doen schudden en alles wat we zeiden, en door de gemeente werd afgedaan als broodje aap, is nu bewezen feit geworden en naast het feit dat 83% van de burgers dit beleid niet wil, heeft nu ook zo’n 80% van de raad dat door. Al dan niet gedwongen door de vrees anders veel kiezers en achterban te verliezen kiezen ze nu eieren voor hun geld en kijken naar alternatieven. Laat daarbij duidelijk zijn dat het Lokaal Hengelo is die dit alles met ons aan het rollen heeft gebracht en deze partij de enige is die pertinent  het behoud van de grijze Otto voor iedereen wil en de daad om dat te bereiken bij het woord voegt. En dat niet omdat de verkiezingen in aantocht zijn maar omdat het de enige juiste keuze is! Er is geen andere partij in Hengelo die dat kan zeggen!

Voor wie wil, kunt u hier Deel 1 van de politieke markt beluisteren en hier deel 2

Wordt in oktober vervolgd!

 

Reaguur dan!

Close

PASSWORD RESET

REGISTER


LOG INWordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux